При пълно спиране на доставките България е най-уязвимата страна на ЕС

3 лв. за литър гориво, ако цената на петрола продължи да расте
25 фев 2022 14:08, Анисия Иванова
55

Много бесарабски българи, които живеят у нас, остават разделени от своите роднини при конфликта в Украйна. Страхуват се да пътуват за размирните зони, близките им пък не могат или не искат да се евакуират.

"Новината за началото на войната ме завари във Варна. Притеснявам се за своите близки, постоянно говоря с тях. Имам близки в Одеса и Херсон. Сутринта е имало удари по граждански и военни обекти. В Херсон има танкове. Хората напускат градовете, търсят спокойствие на село. Има опашки пред банкомати и в магазини, но хората са подготвени, защото тази ситуация се очакваше", сподели Татяна Арнаутова за предаването "Директно".

А военните действия се отразиха мигновено на цените на петрола и златото. Петролът мина психологическата граница от 100 долара на барел.

"Всичко в момента зависи в голяма степен дали ще бъдат наложени тежки икономически санкции на Русия, ще има ли потенциално налагане на ембарго върху износа на енергийни суровини", коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR.

Според него санкции, които не засягат износа на петрол и газ, няма да се отразят на останалите държави и икономики. Но проблем би имало, ако Русия отвърне и спре износа.

"Тогава ще започне една икономическа война, никой не може да предположи докъде може да се повиши цената на енергията. Това зависи от гаранциите, които Русия ще даде за доставките на природен газ и суров петрол. Ако бъдат спрени, таван на цените реално няма. При пълно спиране на доставките България е най-уязвимата страна членка на ЕС. Ние зависим на 100% от доставките на суров петрол до рафинерията "Нефтохим" край Бургас и на 94% от доставки на природен газ през "Турски поток", подчерта анализаторът.

И предупреди, че това ще доведе до невъзможност на страната ни да покрие потреблението на природен газ. При този неблагоприятен сценарий се очаква и увеличение на цените на горивата по бензиностанциите.

"Ако цената на суровия петрол продължи ръста, сценарий от 3 лв. на литър не е изключен. Голямо шоково поскъпване може да има при сериозно ограничаване на доставките на суров петрол", обясни Мартин Владимиров.

Изход от такава криза той вижда в преговори с Гърция, Турция и Румъния за доставки на газ.

"Но това минава през споразумение за солидарност, каквото България още не е подписала", подчерта експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, стига сте плашили народа, че Русия ще спре газа и петрола. С какви пари тогава *** ще храни мужиците ?!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
положенито е " събути ***"
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е най-уязвимата страна на ЕС поради угодните декларации на любимите ни политици.
44
1
 
12
 
! Отговори
Рекапитулация преди 2 години
Докъде ни докара липсата на суверенитет. След по малко от 20 години предадени държавнически пълномощия в две феодални по своята същност организации, ЕС и НАТО имаме, страна от емигранти, живеещи от случайни доходи, цени на газ определяни от Брюксел, неконтролируеми цени на електрическа енергия. Скоро и с питейната вода ще има "реформи". Когато си върнем държавния суверенитет може и да заживеем по спокойно. Ако си го върнем...
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия нашите политици не проумяват ли че атлантическата солидарност пред 3 лева за литър бензин и 700 лева минимална заплата нищо не значи за редовия българин. Та са се напънали да ни вкарват в капана на политиките на САЩ и Англия. Като стоя на студено и не мога да си карам колата, а иначе и данъци ми вземат как да им ръкопляскам на атлантическата солидарност.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците ни ще ни уморят. Не се съмнявайте, че ще дадем ненужната си никому подкрепа на украинците. Ефектът ще бъде, че народът ще обеднее в името уж на някаква хуманност към друг народ.
41
0
 
5
 
! Отговори
до Некой преди 2 години
Там имаме ядрено гориво за 1 година....
40
4
 
6
 
! Отговори
мда преди 2 години
абе как никой не се е сетил още, че сами се отказахме от дългосрочния договор за газ по стария газопровод през Украйна. Сега щяхме да имаме евтина газ...това е пак заслуга на Бойчо от Банкя ! Най-вярната слуга на Путин....
39
2
 
11
 
! Отговори
Некой преди 2 години
Забравихте че и ядреното гориво идва от Русия и с друо АЕЦ Козлодуй не може да работи...
38
4
 
3
 
! Отговори
хм.. преди 2 години
Карането на кола и зареждането и винаги е било вид лукс, само в БГ се смяна за даденост понеже можеш да си купиш таратайка за 2хил...
37
4
 
15
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Ами чети. Кога бяхме комунисти милеехме за малборо, хоколадите им, техниката им ин ни стреляха по границите към загнилия запад. Сега, когато сме на страната на запада, страдаме по режима и русия. Не народ а мъpшa
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До NimandЕ поне не са тръгнали да ги освобождават от нацизма справедливите руски танкове.
35
2
 
11
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Още 25 стотинки и сме стигнали 3 лева за литър охааа при заплата 600 лева има за един резервоар нафта работят хората !!! Кирчо как ли ще пи като знае колко гладни българи си лягат с празен стомах ?????
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35 Кого сме предали българите?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 Абе вижда се, че си много надъхан да сервилничиш. Ама не на краварите.
32
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 sofeto го е формулирал перфектно. Българите винаги сме предатели. Затова и никой не ни взима под внимание.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добрутро
30
2
 
14
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Таня ---- Танче, а горивото за АЕЦ-а знаеш ли откъде идва? Сигурно си русичко, милото то.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ревахте, няма да спират доставките, ще вдигнат цената.
28
15
 
9
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен24 Никой не те пита какво искаш, какво не искаш. От вчера светът е друг и всички ние обедняхме за секунди. Сигурно ще дойде време, когато изобщо няма да можеш да караш колата си, независимо каква е цената на дизела. И като си завреш главата в шясъка нещата няма да се оправят. Ненормалникът Путин разбира само от сила, всичко друго е лъжа и измама.